photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2013. december 14., szombat

Feketebabos-édesburgonyás chili quinoával

Itt pár napja akkora hó esett, hogy bizony el kellett fogadnunk a tényt: hivatalosan is beköszöntött a tél. És ha tél, akkor jöhet minden, ami csípős, és melegítő hatással bír, hiszen fontos, hogy megtartsuk a szervezet belső hőjét. Ebben az időszakban nagy segítségünkre lehet a fokhagyma, a chili, a gyömbér, a feketebors, a mustár és a torma. Ha a férjem érzi, hogy betegség kerülgeti, akkor annyira elszánt, hogy a szupercsapatot egyszerre veti be a kórság ellen. Ezeken a napokon általában külön alszom :)

Ami nekem nagyon bevált, az az apróra vágott, nyers fokhagyma. Csak semmi pánik, nem kell szétrágni :D Naponta 2-3 alkalommal fogok 1-2 gerezd fokhagymát (jófajta, nem kínai!), apróra vágom, rápakolom egy teáskanálra és fél pohár víz segítségével lenyelem. Nem rágom szét. Fontos, hogy előtte kis időre együnk valamit, ne éhgyomorra fokhagymázzunk, mert kimarja a kis bendőnket :/ Ennek a módszernek vitathatatlan előnye, hogy az embernek nincs tőle fokhagymaszaga, lehet emberek közé menni :) 

Na de térjünk rá erre a jó kis chilire végre! Igazi mexikói fogás, hiszen van benne feketebab, paradicsom, édesburgonya, chili, oregánó és feketekömény. Ez utóbbira teljesen véletlenül akadtam rá, hiszen köménymagot kerestem, és azt hittem, hogy ez lesz az. Ez viszont se nem római, se nem édeskömény, de még köménymag sem. Mindenesetre örülök, hogy összehozott minket a szerencsés véletlen, hiszen nagyon kellemesen füstös ízt kölcsönöz az ételeknek. Szóval ha esetleg nem tudod beszerezni, ne pánikolj, használj helyette füstölt paprikát. Ha az sincs, egye fene, vedd elő a római köményt, de csak mértékkel adj az ételhez, ne harsogja túl!

Természetesen a feketebabot is helyettesíthetjük mondjuk vörösbabbal is, az élményen nem fog változtatni, a főzési időn viszont lehet. A feketebab elég pici, úgyhogy viszonylag gyorsan megfő, áztatás nélkül is. Akinek nagyon sietős, használjon konzervbabot, ebben az esetben rakjuk bele az édesburgonyát és a quinoát is az edénybe a babbal együtt a 2-es pontnál, és várjuk meg, míg a burgonya megpuhul. Egy másik lehetőség, hogy előre megfőzünk egy jó nagy adag babot (én ezt is szoktam, szerintem nagyon praktikus), porciózva lefagyasztjuk, és csak elő kell vennünk egy zacskóval, amikor szükségünk van rá. 

Ez az étel akkor jön különösen jól, mikor ezer a dolgunk, és nem érünk rá ott állni mellette, hanem rohangálunk mint a mérgezett egér. Mielőtt ennek nekilátnánk, gyorsan tegyük föl a babunkat főni, aztán hagyjuk ott nyugodtan másfél órára. De tényleg, felé se nézzünk, felesleges. Aztán pakoljuk bele a burgonyát, a quinoát, a sót, megint faképnél hagyjuk jó 20-25 percre, végül beállítjuk a fűszerezést, és már kész is. Az ebéd is, meg a millió dolgunk, amit közben meg tudtunk csinálni. Megveregetheted a válladat :)

Ezt a háziasszonybarát receptet a thekitchn oldalán találtam, a fotóért pedig elnézést kérek, este készült, nem a legjobb fényviszonyok között.


Hozzávalók 3 főre:
  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • fél tk chili
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk feketekömény
  • 3 dl paradicsompüré
  • 200 g feketebab (szárazon mérve)
  • 1,5 l víz
  • 2-3 szem édesburgonya (kb. 400g) 1x1 cm-es kockákra vágva
  • 60 g quinoa
  • feltétnek: petrezselyem/koriander/snidling/tejföl

1.  Olajon megfuttatjuk a felaprított vöröshagymát és közepes lángon kb. 5 percig sütjük.

2. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, a chilit, az oregánót és a köményt, 1 percig sütjük, majd felöntjük paradicsompürével, beleöntjük a feketebabot és a vizet. Fontos: itt még ne sózzunk, mert a bab akkor lassabban (vagy egyáltalán nem) fog megpuhulni!

3. Felforraljuk és fedő alatt 2-3 óráig főzzük, amíg megpuhul a bab. (Nekem ez legutóbb pont 2 óra, előtte pedig 2 és fél óra volt, attól függ, milyen régi a bab.)

3. 1,5 óra főzés után sózzuk, beletesszük a quinoát és a felkockázott édesburgonyát is.

4. Igazítunk a fűszerezésen, felaprított petrezselyemmel, snidlinggel, korianderrel, de akár egy kis tejföllel is tálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...